Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2016, Φινάλε

Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Magnus Carlsen

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν για τον Magnus Carlsen! Τίποτα σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας (ε, ίσως λίγο πιο βόρεια). Ο Βασιλιάς δεν είναι γυμνός! Ο Βασιλιάς είναι εκεί στο θρόνο του. Ίσως του πήρε λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο, ίσως μας καρδιοχτύπησε λίγο, ίσως και να μας απογοήτευσε με την απόδοσή του, αλλά εκεί στο τέλος απέδειξε ότι είναι αυτός που είναι: ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο, ο αδιαφιλονίκητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Δεν μπόρεσε στις 12 κανονικές παρτίδες. Ο αντίπαλος αποδείχθηκε σκληρό καρύδι. Χρειάστηκε να πάμε σε rapid (για 2η φορά μετά το Kramnik-Topalov του 2006, κι όχι για 1η, όπως λανθασμένα είχαμε αναφέρει). Κι εκεί έβγαλε από τη φαρέτρα του όλα τα όπλα του: απίστευτη ταχύτητα σκέψης (σε όλες τις παρτίδες ήταν μπροστά στο ρολόι), τρομακτική ικανότητα υπολογισμού (ούτε μία λάθος κίνηση με εξαίρεση ίσως ένα σημείο στη 2η παρτίδα (βλ. παρακάτω)), υπέρμετρη σκακιστική ευφυΐα (δείτε την 3η αλλά και - το κερασάκι στην τούρτα - την τελευταία κίνηση της 4ης παρτίδας).

Όσο για τον Sergey Karjakin, ότι και να πούμε είναι λίγο. Ο άνθρωπος είναι όντως απίστευτος στην άμυνα. Παραθέτουμε το φινάλε της 2ης παρτίδας, όπου και πάλι (για πολλοστή φορά σ' αυτό το ματς) έβγαλε λαγό απ' το καπέλο, κι έκανε μια απίστευτη (για τα δεδομένα του μέσου σκακιστή) νούλα. Από σχόλιο του Maxim Vachier Lagrave: "Μάλλον θα πρέπει να θεσπίσουμε και τίτλο World Chess Defense Champion".

Τα υπόλοιπα παρασκηνιακά και μη τεκτενόμενα στο Internet. Πάμε στις παρτίδες. Η 1η ξαναζεσταμένη σουπίτσα: Ruy Lopez και ισοπαλία. Οι άλλες τρεις, όλα τα λεφτά: ισοπαλία στην 2η μετά από συγκλονιστικό φινάλε Πύργου εναντίων Δύο Αξ/κών 84 κινήσεων, νίκη του Carlsen στην 3η μετά από γκέλα του Ρώσου, νίκη και στην 4η με ιστορικό φινάλε.

Οι παρτίδες, αναλυμένες και σχολιασμένες, πάντα με τη βοήθεια του live σχολιασμού από GM Peter Svidler και GM Jan Gustafsson και δευτερεύουσα ανάλυση από CM Tryfon Gavriel (Kingscrusher) ...




4 σχόλια:

  1. Μπράβο για μια ακόμα φορά Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Ελπίζω να το διαβάσουν πάνω από 10 άτομα αυτή τη φορά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο άρθρο !

    ~ Στέργιος ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο, Γιάννη, αν και έχω μια ελαφρά υποψία ότι υποστήριζες τον έναν από τους δύο αντιπάλους.

    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.