Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Paris Grand Chess Tour 2017

Paris GCT 2017
Επιστροφή στην κορυφή για τον Βασιλιά Carlsen, ο οποίος κέρδισε το τουρνουά του Παρισιού, όχι όμως και τόσο εύκολα, όσο θα περίμενε κανείς μετά τα αποτελέσματα τόσο του Rapid σκέλους, όσο και της πρώτης μέρας του Blitz, που βρήκε τον Carlsen 1 πόντο μπροστά από τον (όπως πάντα πολύ δυνατό στο blitz - έκανε 7/9 -) Hikaru Nakamura.
Η τελευταία μέρα όμως επιφύλασσε εκπλήξεις καθώς οι δύο πρωτοπόροι  άρχισαν (επηρεασμένοι ίσως από το άγχος και την κούραση) να μην έχουν καλά αποτελέσματα. Οι δε 3 συνεχόμενες ήττες του Carlsen (σε συνδιασμό με την ήττα του Naka από τον Mamedyarov σε κερδισμένο φινάλε) έφεραν τα πάνω κάτω και τον (μέχρι τότε 3ο) Maxime Vachier-Lagrave να κερδίζει και προσπερνά το Νορβηγό στη βαθμολογία με ένα παιχνίδι να απομένει...
Στο συγλονιστικό τελευταίο γύρο έχουμε γρήγορη ισοπαλία του Γάλλου, νίκη όμως του Νορβηγού και η τελική βαθμολογία τους βρίσκει ισόβαθμους με 24/36 βαθμούς. Τη λύση την δίνουν τα play-off με 2 rapid, 2 blitz και ένα armageddon αν χρειαστεί. Δεν χρειάστηκε όμως, καθώς ο Νορβηγός κέρδισε το πρώτο rapid, έφερε ισοπαλία στο δεύτερο και ανακηρύχθηκε νικητής του τουρνουά, αφήνοντας τον Γάλλο με μία πικρία (όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις) αλλά και με την παρηγοριά της πρωτιάς στο blitz (έκανε 13/18) αλλά και του χρηματικού επάθλου της πρώτης θέσης (από $31.250 έκαστος).

Όσο για το Nakamura, ίσως να άξιζε κάτι καλύτερο από την τρίτη θέση και πιθανώς να το είχε επιτύχει αν δεν έκανε "θαύματα" όπως αυτό:


Για να μην κατηγορούμε όμως αδίκως τον Αμερικανο-Ιάπωνα, ορίστε ένα αντίστοιχο "κατόρθωμα" του ίδιου του Shak μόλις ένα γύρο πριν:


Η κούραση και η πίεση χρόνου είναι παράγοντες καταλυτικοί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου