Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

World Chess Candidates Berlin 2018

Και το όνομα αυτού: Fabiano Caruana! Ο συμπαθής Ιταλο-Αμερικανός αναδείχθηκε νικητής στην τιτανομαχία των διεκδικητών στο Βερολίνο και ετοιμάζει τώρα τις βαλίτσες του για Λονδίνο (;), όπου το Νοέμβριο θα μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στον Carlsen.


Ο 25χρονος (γεννημένος στο Maimi από Ιταλούς γονείς) Αμερικανός, κατάφερε φέτος να πάρει αυτό που δικαιωματικά του ανήκε, αλλά του είχε στερήσει 2 χρόνια πριν ο Sergey Karjakin, όταν του έκλεβε τη μπουκιά απ' το στόμα (κερδίζοντάς τον στον τελευταίο γύρο!) και του στερούσε το δικαίωμα να παίξει στο ματς για τον Παγκόσμιο Τίτλο.

Και λέω "δικαιωματικά" γιατί εδώ και 4 χρόνια ο Fabiano κατέχει την 3η θέση όλων των εποχών σε ΕΛΟ (πίσω μόνο από τους Carlsen και Kasparov), όταν μετά το εκπληκτικό 7 στα 7 στους αντίστοιχους πρώτους γύρους του Springfield Cup του 2014 είχε εκτοξευθεί στο αστρονομικό για σκακιστή live ΕΛΟ των 2851,3 (FIDE ELO: 2844).

Για να πετύχει το στόχο του ο Fabiano χρειάστηκε νε κάνει το +4 στο τουρνουά του Βαρολίνου (+5=8-1) και να τερματίσει στην πρώτη θέση με 9/14 βαθμούς, ένα ολόκληρο βαθμό μπροστά από τους ισόβαθμους δεύτερους Mamedyarov και Karjakin, σημειώνοντας μάλιστα νίκη στην τελευταία του παρτίδα με τον Grischuk, παρόλο που αυτό δεν ήταν απαραίτητο.

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν αυτή την επιμονή του Caruana να κερδίσει την τελευταία του παρτίδα και σαν ένα δείγμα γραφής ενόψη των επικείμενων αναμετρήσεων με τον Carlsen, ο οποίος είναι γνωστό ότι μπορεί να παίξει μέχρι τελικής πτώσεως (συνήθως του αντιπάλου του!). Όπως και να 'χει, η τιτανομαχία του Νοεμβρίου προβλέπεται συγκλονιστική.

Η τελική βαθμολογία του τουρνουά των υποψηφίων:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου